Geleneksel Kurtdereli Güreşleri
Ata yadigârı olan güreşi yurt içinde ve yurt dışında büyük başarılarıyla temsil eden ve her güreşinde arkasında Türk milletinin olduğunu hissettiğini söyleyen Kurtdereli Mehmet Pehlivan hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türk Cumhuriyeti Devleti döneminde örnek bir sporcu olmuştur.
Dünya spor tarihinde önemli bir yeri olan Balıkesirli ünlü sporcu Kurtdereli Mehmet Pehlivan adıyla 1961’den beri yağlı güreşler Kurtdereli Köyü’nde yapılmaktadır. Güreş kategorileri şunlardır: Baş, başaltı, büyük orta, küçük ort. büyük boy, küçük ort. küçük boy, deste büyük boy, deste orta boy, deste küçük boy, tozkoparan, teşvik, minik 1, minik 2. Her yıl yaz aylarında yapılan güreşlere Kırkpınar Güreşleri’nde bulunan güreşçiler Kırkpınar’ın ardından buraya gelerek katılmaktadır. Üç gün süren etkinliklerin son günü yağlı güreşleri kapsamaktadır.
Şerif Pehlivan Güreşleri
1946 - 1949 yılları arasında Türkiye Baş Pehlivanı Sındırgılı Şerif Pehlivan anısına Sındırgı ilçesi, Yüreğil Belediye Başkanlığı’nca 2001 ve 2002 yıllarında Ekim ayı içerisinde Şerif Pehlivan Yağlı Güreşleri ve kültür etkinlikleri düzenlenmiştir. 2003 ve 2004 yıllarında maddi yetersizliklerden güreşler yapılamamıştır.
Mahalli Yağlı Pehlivan Güreşleri
İvrindi ilçesinde Eylül ayı içerisinde düzenlenen panayırlarda Mahalli Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılmaktadır.
Deve Güreşleri
Hayvan Gücüne Dayanan Sportif Oyunlar - Karşılaşmalar yörede geleneksel bir hal almıştır.
Her yıl Aralık ayının son haftasında Edremit İlçesi’ne bağlı Güre Beldesi’nde geleneksel olarak deve güreşleri yapılmaktadır. Deve güreşlerine Ege Bölgesi’nin çeşitli yörelerinden ve Balıkesir ilçelerinden katılım olmaktadır.
Türkiye’nin en önemli birkaç deve güreşleri organizasyonundan biri olan Burhaniye Deve Güreşlerinin ise en az yüz yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Burhaniye ve yöresinde her yıl üç defa deve güreşleri düzenlenmektedir.
Yörede yapılan deve güreşlerinin tarihleri şöyledir:
- Burhaniye: Aralık ayının 2.haftası
- Pelitköy: Şubat ayının ilk haftası
- Karaağaç: Şubat ayının son haftası
Şenlik olarak kutlanan bu organizasyon bölgede çok sevilmekte ve iç turizme hareket getirmektedir.
Karapürçek At Yarışları
İnsan Gücü ve Hayvan Gücüne dayanan ve karşılıklı grupların katıldığı Sportif Karşılaşmalar-Yarışmalar dan en önemlisi Karapürçek At Yarışlarıdır.
Karapürçek At Yarışları Susurluk İlçesi’nin Karapürçek Beldesi’nde her yılın Mayıs ayının son haftasında veya Haziran ayının ilk haftasında düzenlenmektedir.1200 metre uzunluğunda olan koşu sahası Beldenin sınırları içerisinde bulunan mülkiyettedir. Arazide yarış yapılacak alan dışında bir kapalı tribün ve Hakem Heyeti kulübesi yer almaktadır.
Her yıl yarışa katılacak olan yarışmacılara yarışlardan bir ay öncesinde haber verilerek kayıt formları düzenlenmekte ve yarışa katılacak atlar beldeye bir hafta öncesinden gelmeye başlamaktadır. Yarışlara 300 ile 700 sayıları arasında at katılmaktadır.
Yarışlarda ödül olarak para ve her boyun birincisine de “bayrak” verilmektedir. Atın aldığı bayrak sayısına göre de bir sonra yapılacak rahvan yarışlarında kategorisi belirlenmektedir. Atlar için VI kategori vardır ve bu kategorilerden VI.sına gelen ve bunu kazanan at birinci olmaktadır.
Karapürçek At Yarışları’nda bulunan hakem heyeti genellikle 5 kişiden oluşmakta ve yarış günü bu yarışla uğraşan misafirlerin içinden seçilmektedir. Kendine has olan Rahvan At Yarışları Kuralları gelenek olarak her yıl uygulanmaktadır.